Indyjska kofta w sosie korma

Tradycyjne pulpety wieją nudą? Postaw na sycące mięsne kuleczki w aromatycznym śmietanowym sosie. Najlepsze doznania kulinarne gwarantowane!

Trudność
Ostrość
Czas
30 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 2 osób
  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g sosu śmietanowego Patak's Korma
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • sól i pieprz
  • niesolone orzechy nerkowca, kolendra i płatki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

1. Kurczaka połącz z posiekaną cebulą, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i jogurtem naturalnym. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanej masy uformuj pulpeciki i usmaż je na rumiano (najlepiej robić to partiami).

3. Wszystkie kofty wyłóż z powrotem na patelnię. Dodaj sos śmietanowy Patak's Korma. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

4. Przed podaniem potrawę udekoruj orzechami nerkowca, kolendrą i płatkami kokosowymi. Smak dania świetnie uzupełni ugotowany na sypko ryż.