Kalafior tikka gobi

Kalafior tikka gobi

Danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni indyjskiej: doskonały smak, starannie dobrane przyprawy i niezapomniane doznania kulinarne. Takiego kalafiora jeszcze nie znacie.

Trudność

Ostrość

Czas

100 min.

Ten przepis wymaga

Tikka Masala – średnio ostra

Mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nada potrawie głęboki, bogaty i autentyczny smak.

Udostępnij

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty Patak's Tikka Masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki lekko tłuczonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Patak's Pikle Limonkowe jako dodatek

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. W misce zmiksuj jogurt grecki, pastę Patak's Tikka Masala, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę. Kalafior obtocz marynatą i odstaw.

2. Na patelni roztop masło. Dodaj kminek i paprykę. Podsmaż przez 5 sekund.

3. Zmniejsz ogień i dołóż przecier pomidorowy. Dobrze wymieszaj (w tym celu można użyć trzepaczki).

4. Kalafior włóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką i piecz przez 80 minut, aż będzie miękki, pamiętając, by co 20 minut kalafior podlewać doprawionym masłem.

5. Serwuj na ciepło.