Królewska korma z pasternakiem i cukinią

To aromatyczne i pysznie łagodne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Jeśli jesteś wielbicielem pikantnych smaków, dodaj do niej odrobinę czerwonej papryczki chilli. 

Trudność
Ostrość
Czas
30 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 300 g pasternaku
  • 300 g cukinii
  • 150 g cebuli 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 słoik sosu śmietanowego Patak's Korma
  • 200 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka płatków migdałowych
     

Przygotowanie

1. Pasternak oraz cukinię oczyść i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż się zezłoci.


2. Dołóż pasternak oraz cukinię i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.


3. Dodaj sos śmietanowy Patak's Korma oraz wodę lub wywar z warzyw. Całość wymieszaj i przełóż do garnka. Gotuj przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.


4. Przed podaniem potrawę udekoruj świeżą kolendrą oraz płatkami migdałowymi.