Pieczone warzywa na ostro - nuta limonkowa

To doskonały dodatek do mięs i ryb. Warzywa sprawdzą się również jako samodzielne danie. Ich smak świetnie uzupełni sos jogurtowy z Patak's Pikle Limonkowe.

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 łyżka Patak's Pikle Limonkowe
  • 750 g dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 225 g różyczek brokułów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tłuczonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki uprażonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanej kolendry do dekoracji

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kumin, słodką paprykę, cukier, Patak's Pikle Limonkowe, połowę soku z limonki.

2. Dynię obierz i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Paprykę oraz cebulę pokrój na duże kawałki, po czym wraz z dynią i obranymi ząbkami czosnku połącz z marynatą. Warzywa przełóż na blachę i oprósz solą morską. Piecz przez 25-30 minut.

3. Różyczki brokułów blanszuj przez 1 minutę we wrzącej wodzie, po czym odcedź.

4. Warzywa wyjmij z piekarnika. Dodaj brokuły, wymieszaj, po czym całość ponownie włóż do piekarnika. Piecz przez 5-10 minut, aż składniki się zarumienią. Przed podaniem potrawę ozdób posiekaną kolendrą.