Pikantny ser paneer

Pikantny ser paneer

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować sera paneer, indyjskiego białego sera z mleka krowiego lub bawolego, nie wahaj się dłużej. Obiecujemy – będzie pysznie!

Trudność

Ostrość

Czas

60 min.

mango-chutney
Ten przepis wymaga

Mango Chutney

Smakowite połączenie soczystych owoców mango i aromatycznych przypraw, m.in. kminu rzymskiego i chilli.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 50 g Patak's Mango Chutney
  • 50 g pasty Patak's Hot Curry
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kmin rzymski do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • sól
  • 450 g indyjskiego sera paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki (oprócz sera paneer) wymieszaj w misce, uzyskując gładką masę.

2. Ser paneer pokrój w kostkę o boku 2 cm, a następnie włóż do marynaty i wstaw na 30 minut do lodówki.

3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz do czasu, aż ser zmięknie (całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 15 minut).