Pikantny ser paneer

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować sera paneer, indyjskiego białego sera z mleka krowiego lub bawolego, nie wahaj się dłużej. Obiecujemy – będzie pysznie!

 

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 50 g Patak's Mango Chutney
  • 50 g pasty Patak's Hot Curry
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kmin rzymski do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • sól
  • 450 g indyjskiego sera paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki (oprócz sera paneer) wymieszaj w misce, uzyskując gładką masę. 


2. Ser paneer pokrój w kostkę o boku 2 cm, a następnie włóż do marynaty i wstaw na 30 minut do lodówki. 


3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz do czasu, aż ser zmięknie (całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 15 minut). 
 

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz również

Skosztuj unikalnej mieszanki składników dającej autentyczny indyjski smak bardzo ostrego curry.