HISTORIA INDII OD KUCHNI

Na obecną postać kuchni indyjskiej wpływ miały nie tylko historia, geografia kraju, piękne krajobrazy i tradycje regionów, ale i kultura oraz religia napływającej z całego świata ludności.

SMAKOWITY MIKS KULTUROWY

Pierwsze przepisy kulinarne zawdzięczamy wedyjskim Hindusom. Kolejne kształtowały się pod wpływem tradycji i obrządków religijnych osób przybywających na tereny Indii: chrześcijan, Brytyjczyków, buddystów, Portugalczyków i, co najważniejsze, muzułmanów z Turcji, Arabów, Mogołów i Persów.

W Indiach jedzenie, kultura, religia i festiwale regionalne są ze sobą ściśle powiązane. Mięso i ryby pojawiły się w indyjskiej kuchni za sprawą muzułmanów, natomiast wegetariańskie potrawy stały się popularne dzięki hindusom.

ŚWIAT NA TALERZU

Kuchnię indyjską wzbogacała przywożona drogą lądową i morską żywność. Hindusi zawdzięczają przyprawy, takie jak kumin i kolendra, podróżnikom, którzy XII-XIV w. trudnili się handlem obwoźnym. W XV-XVII w. Mogołowie wprowadzili do kuchni indyjskiej mięso, orzechy i suszone owoce, w XVI w. portugalscy katolicy – chilli, pomidory, paprykę i ananas, a w XVII w. Holendrzy – ziemniaki.