Kalafior z piekarnika

Kalafior z piekarnika

Smakuje zupełnie inaczej niż kalafior ugotowany w wodzie. Może być podawany jako dodatek do dania głównego lub samodzielne danie.

Trudność

Ostrość

Czas

100 min.

Ten przepis wymaga

Tikka Masala – średnio ostra

Mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nada potrawie głęboki, bogaty i autentyczny smak.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty Patak's Tikka Masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

1.  Jogurt grecki zmiksuj z pastą Patak's Tikka Masala, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną kolendrą. Całość wymieszaj z różyczkami kalafiora.

2. Roztopione masło połącz z kminkiem i papryką mieloną. Smaż przez chwilę, by przyprawy rozwinęły swój aromat.

3. Do zawartości patelni dodaj przecier pomidorowy. Składniki dobrze wymieszaj.

4. Kalafior włóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką i piecz przez 80 minut w temperaturze 190°C, aż będzie miękki, pamiętając, by co 20 minut kalafior podlewać doprawionym masłem.