Pikantny ser paneer
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować sera paneer, indyjskiego białego sera z mleka krowiego lub bawolego, nie wahaj się dłużej. Obiecujemy – będzie pysznie!
Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Składniki
Porcja dla 4 osób
- 50 g Patak's Mango Chutney
- 50 g pasty Patak's Hot Curry
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- kmin rzymski do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- sól
- 450 g indyjskiego sera paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki (oprócz sera paneer) wymieszaj w misce, uzyskując gładką masę.
2. Ser paneer pokrój w kostkę o boku 2 cm, a następnie włóż do marynaty i wstaw na 30 minut do lodówki.
3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz do czasu, aż ser zmięknie (całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 15 minut).