Wegetariańska tarta po indyjsku
Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację na ciepło. Takie smakołyki możemy jeść na okrągło!
Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Składniki
Porcja dla 4 osób
- 1 ziemniak
- 100 g mrożonego szpinaku
- 50 g cebuli
- 6 jajek
- 100 g śmietany kremówki
- 100 g sera, np. indyjskiego paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
- 350 g sosu pomidorowego Patak's Mild Curry
- olej do smażenia + do formy
- 1 opakowanie ciasta na tartę
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Ziemniaka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
2. Cebulę i rozmrożony szpinak smaż przez 5 minut (do czasu, aż cebula będzie miękka). Połącz z ziemniakiem.
3. W dużej misce zmiksuj jajka, kremówkę i sos pomidorowy Patak's Mild Curry. Całość połącz z serem i ziemniakami.
4. Ciasto rozłóż w natłuszczonej formie. Wyłóż farsz. Piecz przez 35 minut, aż jajka się zetną.