Curry z fasolą i tofu w sosie Balti

Curry z fasolą i tofu w sosie Balti

Przybywamy z nowym przepisem na curry z fasolą oraz tofu. Brzmi zachęcająco? Odkryj to sam!

Trudność

Ostrość

Czas

20 min.

sos-pomidorowy-balti
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Balti

Sos pomidorowy z dodatkiem papryki, kminu rzymskiego i kolendry.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 400 g tofu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 cebula
  • 400 g ugotowanej białej fasoli, waga po odcieku
  • 1 słoik sosu Patak’s  Balti
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • do posypania: piórka czerwonej cebuli, nać kolendry

Przygotowanie

  1. Tofu mocno odciśnij, pokrój w sporą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu, smaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz.
  2. Czosnek i chili drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć czosnek, chili i cebulę smaż przez około 2-3 minuty. Dodaj fasolę i tofu, wlej zawartość słoika z sosem, dopraw do smaku solą, podgrzej.
  3. Curry nałóż do misek, posyp nacią kolendry i czerwoną cebulą.