Indyjska kofta w sosie korma
Tradycyjne pulpety wieją nudą? Postaw na sycące mięsne kuleczki w aromatycznym śmietanowym sosie. Najlepsze doznania kulinarne gwarantowane!
Trudność
Ostrość
Czas
30 min
Udostępnij
Składniki
Porcja dla 2 osób
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g sosu śmietanowego Patak's Korma
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- sól i pieprz
- niesolone orzechy nerkowca, kolendra i płatki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
1. Kurczaka połącz z posiekaną cebulą, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i jogurtem naturalnym. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanej masy uformuj pulpeciki i usmaż je na rumiano (najlepiej robić to partiami).
3. Wszystkie kofty wyłóż z powrotem na patelnię. Dodaj sos śmietanowy Patak's Korma. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
4. Przed podaniem potrawę udekoruj orzechami nerkowca, kolendrą i płatkami kokosowymi. Smak dania świetnie uzupełni ugotowany na sypko ryż.