Indyjska zapiekanka z wołowiną

Indyjska zapiekanka z wołowiną

Potrawa w sam raz na duży głód. Możesz podawać ją z dodatkiem ulubionego sosu, np. dipu jogurtowego z czosnkiem.

Trudność

Ostrość

Czas

50 min.

sos-pomidorowy-butter-chicken
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Butter Chicken

Bogaty, kremowy sos z masłem i pomidorami połączonymi z doskonale wyselekcjonowanymi autentycznymi przyprawami z Indii.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 słoik sosu pomidorowego Patak's Butter Chicken
  • 100 g marchewki
  • 50 g pora
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g purée ziemniaczanego

Przygotowanie

1. Cebulę, czosnek i por drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj marchewkę i por. Smaż do czasu, aż warzywa będą miękkie.

2. Na osobnej patelni rozgrzej resztę oleju i lekko podsmaż wołowinę. Dodaj sos pomidorowy Patak's Butter Chicken oraz podsmażone warzywa i gotuj przez 3-4 minuty.

3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż warstwę purée ziemniaczanego. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zrumieni. Zapiekanka smakuje najlepiej podana na gorąco.