Korma z soczewicą i ciecierzycą

Korma z soczewicą i ciecierzycą

Poznaj nowy przepis na sos Korma! Z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy poznasz nowe, niezapomniane smaki.

Trudność

Ostrość

Czas

25 min.

sos-smietanowy-korma
Ten przepis wymaga

Sos śmietanowy Korma

Sos doskonały – aromatyczny, cudownie łagodny, idealny dla dzieci oraz osób, które nie lubią zbyt ostrych smaków.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnkuPół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 słoik sosu Patak’s Korma140 g ugotowanej ciecierzycy
  • Sól do smaku
  • Nasiona czarnuszki i kolendra do posypania
  • Masło ghee lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut.
  3. Dodaj soczewicę, krótko przesmaż. Wlej 1,5 szklanki wody i słoik sosu. Przykryj i gotuj do miękkości soczewicy.
  4. Dodaj ciecierzycę, dopraw do smaku solą. Wymieszaj i krótko podgrzej. Potrawę podawaj z dodatkiem kolendry i czarnuszki