Pieczony indyk z salsą
Smakuje tak, jak wygląda – pysznie! To lekkie, aromatyczne, zdrowe i kolorowe danie, które z pewnością zadowoli podniebienia osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Składniki
Porcja dla 4 osób
- 400 g piersi indyka
- 2 łyżeczki pasty Patak's Mild Curry
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Salsa:
- 1 łyżka Patak's Mango Chutney
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanego mango
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 zielonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 łyżki posiekanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- odrobina papryczki chili
Przygotowanie
1. Pierś indyka zamarynuj w paście Patak's Mild Curry z dodatkiem jogurtu. Odstaw na co najmniej 30 minut. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
2. Przygotuj salsę: cebulę, pomidorki koktajlowe, paprykę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. W wersji ostrzejszej – posiekaj również ostrą papryczkę chili.
3. Patak's Mango Chutney wymieszaj z olejem i wszystkimi składnikami salsy. Na koniec dodaj sok z limonki. Całość odstaw na 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Upieczoną pierś indyka pokrój w plastry i podawaj z dodatkiem przygotowanej salsy.