Pieczony indyk z salsą

Pieczony indyk z salsą

Smakuje tak, jak wygląda – pysznie! To lekkie, aromatyczne, zdrowe i kolorowe danie, które z pewnością zadowoli podniebienia osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Trudność

Ostrość

Czas

60 min.

mild-curry-spice-paste
Ten przepis wymaga

Pasta Mild Curry – łagodna

Mieszanka aromatycznych przypraw, kolendry, papryki i imbiru została stworzona do przyrządzania łagodnego curry.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 400 g piersi indyka
  • 2 łyżeczki pasty Patak's Mild Curry
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Salsa:

  • 1 łyżka Patak's Mango Chutney
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1-2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina papryczki chili

Przygotowanie

1. Pierś indyka zamarynuj w paście Patak's Mild Curry z dodatkiem jogurtu. Odstaw na co najmniej 30 minut. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

2. Przygotuj salsę: cebulę, pomidorki koktajlowe, paprykę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. W wersji ostrzejszej – posiekaj również ostrą papryczkę chili.

3. Patak's Mango Chutney wymieszaj z olejem i wszystkimi składnikami salsy. Na koniec dodaj sok z limonki. Całość odstaw na 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Upieczoną pierś indyka pokrój w plastry i podawaj z dodatkiem przygotowanej salsy.