Sałatka makaronowa z kurczakiem tikka masala

Sałatka makaronowa z kurczakiem tikka masala

Świetny pomysł na smakowitą kolację lub danie na przyjęcie. Sałatkę możesz również spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Możliwości jest tak wiele!

Trudność

Ostrość

Czas

90 min.

Ten przepis wymaga

Tikka Masala – średnio ostra

Mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nada potrawie głęboki, bogaty i autentyczny smak.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób

Sałatka makaronowa:

  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g dowolnego makaronu
  • 3 posiekane zielone cebulki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 zielone papryki
  • 1 łyżka pasty Patak's Tikka Masala
  • 50 g majonezu
  • 25 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Dip:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 50 g majonezu
  • 1 łyżka pasty Patak's Tikka Masala

Przygotowanie

1. Przygotuj marynatę: pastę Patak's Tikka Masala wymieszaj z majonezem i kwaśną śmietanę. Połącz z piersiami kurczaka. Całość wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Mięso zgrilluj, a następnie odstaw, by ostygło. Następnie pokrój w plastry.

2. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Zieloną cebulkę drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Papryki pokrój w kostkę.

3. Wymieszaj zieloną cebulkę, pomidorki koktajlowe, paprykę, kurczaka i makaron.

4. Przygotuj sos: w małej misce zmiksuj majonez, kwaśną śmietanę, pastę Patak's Tikka Masala oraz sól. Dip połącz z składnikami sałatki. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę