Zupa Tikka Masala z kurczakiem i ciecierzycą

Zupa Tikka Masala z kurczakiem i ciecierzycą

Z naszymi sosami przygotujesz również zupę w indyjskim stylu! Proponujemy sos Tikka Masala wraz z dodatkiem kurczaka oraz ciecierzycy.

Trudność

Ostrość

Czas

25 min.

Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Tikka Masala

Bogaty, kremowy sos pomidorowy z akcentami czosnku i kolendry, który stał się ulubionym indyjskim smakiem Polaków.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy, waga po odcieku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • nać kolendry do posypania

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, mięso z udek w nieduże kawałki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć czosnek i cebulę, smaż przez około 1-2 minuty. Dodaj kurczaka, przesmaż do zamknięcia porów w mięsie. Wsyp kurkumę, krótko przesmaż. Wlej zawartość słoika z sosem oraz bulion drobiowy, gotuj do miękkości mięsa. Pod koniec dodaj ciecierzycę, dopraw do smaku solą, krótko podgrzej.
  3. Zupę nalej do misek, podawaj posypaną nacią kolendry.