Kulinarna mapa Indii

Kulinarna mapa Indii

Indie zamieszkują liczne narodowości, wyznawcy wielu kultur i religii. Taka jest też i kuchnia indyjska: fascynująca, urozmaicona, kolorowa i obfitująca w różne smaki i aromaty. Wybierz się z nami w kulinarną podróż i poznaj wszystkie smaki Indii! 

PÓŁNOCNE INDIE

W północnych Indiach znajdują się pokryte śniegiem Himalaje i bujne doliny Kaszmiru. Tę część Indii charakteryzuje uprawa pszenicy i liczne gospodarstwa ukierunkowane na produkcję nabiału, co ma wpływ na kuchnię mieszkańców tego regionu. Do potraw dodawane są orzechy i suszone owoce. Ze względu na wielki wpływ islamu na północy Indii nie spożywa się wieprzowiny, a dania są nieco mniej ostre i przyprawione niż na południu. Na stołach króluje kurczak. Do najpopularniejszych dań należą tikka masala, butter chicken, korma, rogan josh, potrawy przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor oraz pieczywo takie jak naan, roti i parathas.

ZACHODNIE INDIE

W zachodnich Indiach znajdują się suchy stan Gudźarat i płodne Ghaty Zachodnie – regiony górzyste, które obfitują w produkty stanowiące podstawę kuchni ich mieszkańców: warzywa, rośliny strączkowe, zboża i czerwony ryż. Większość ludności to wegetarianie. Do popularnych dodatków należą kokos, tamarynd i kokum (suszone kwaskowate jagody). Potrawy są lekkie, ale pikantne. Na stołach najczęściej pojawiają się: dhansak, vindaloo i curry z rybą.

WSCHODNIE INDIE

Żyzne równiny Bengalu, położone na wschodzie Indii, obfitują w powszechnie stosowane produkty: ryż i zboża. Podstawę kuchni stanowią produkty mleczne, używane zwłaszcza jako baza deserów. Bardzo popularny jest również kokos, którego liczne plantacje znajdują się nad Zatoką Bengalską. Mieszkańcy tej części Indii preferują łagodniejsze smaki. Do potraw często dodają gorczycę i olej musztardowy. Na stołach często pojawia się jalfrezi i chingri machh malai oraz potrawy kuchni indochińskiej.

POŁUDNIOWE INDIE

Półwysep na południu Indii charakteryzuje gorący i wilgotny klimat. Dominującą część ludności stanowią Hindusi, w związku z czym na stołach królują dania wegetariańskie przygotowywane na bazie ryżu i produktów kokosowych (w ogóle nie spożywa się wołowiny). Mieszkańcy stawiają na lekkie, dobrze doprawione potrawy z dodatkiem czarnego pieprzu, tamaryndu i owoców morza. Do najpopularniejszych dań należą: madra, chettinad i korma.