Kalafior w sosie tandoori

Kalafior w sosie tandoori

Szukasz nowego przepisu na przygotowanie kalafiora? Przybywamy z pomocą! Poznaj nowe smaki z użyciem sosu Tandoori.

Trudność

Ostrość

Czas

50 min.

sos-pomidorowy-tandoori
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Tandoori

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki, cebuli, imbiru, migdałów i wędzonej papryki.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 średniej wielkości główka kalafiora
  •  Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 słoik sosu Patak’s  Tandoori
  • 100 g jogurtu greckiego

Przygotowanie

  1. Kalafior podziel na duże różyczki. Mąkę wymieszaj dokładnie z mlekiem, solą i pieprzem.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Różyczki kalafiora obtocz w cieście naleśnikowym i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut.
  3. Sos Tandoori przełóż do dużej miski, wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj kalafior i obtocz w sosie. Kalafior połóż z powrotem na blaszkę i piecz dalej przez 15 minut do zrumienienia.
  4. Podawaj z ryżem i raitą z ogórka.