Skrzydełka Tandoori

Skrzydełka Tandoori

Skrzydełka w niecodziennej odsłonie! Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją w indyjskiej odsłonie.

Trudność

Ostrość

Czas

40 min.

sos-pomidorowy-tandoori
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Tandoori

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki, cebuli, imbiru, migdałów i wędzonej papryki.

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 słoik sosu Patak’s  Tandoori
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 800 g skrzydełek z kurczaka
  • sól do smaku
  • do posypania: piórka czerwonej cebuli, ugotowany zielony groszek, czarnuszka
  • do podania: ryż ugotowany z kurkumą, gęsty jogurt

Przygotowanie

  1. Do miski wlej zawartość słoika z sosem, dodaj jogurt, dopraw do smaku solą, dokładnie wymieszaj. Skrzydełka posmaruj marynatą, pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę.
  2. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Piecz przez około 30 minut lub dłużej, aż mięso przestanie być surowe w środku.
  3. Skrzydełka nałóż na talerze, posyp piórkami cebuli, groszkiem i czarnuszką. Danie podawaj z dodatkiem ryżu i gęstego jogurtu.