Dahl z czerwoną soczewicą, fasolą i migdałami

Dahl z czerwoną soczewicą, fasolą i migdałami

Chcesz zaskoczyć swoich gości, a nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni? Przygotuj dahl z soczewicą, czerwoną fasolą oraz migdałami z dodatkiem sosu Tandorii.

Trudność

Ostrość

Czas

20 min.

sos-pomidorowy-tandoori
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Tandoori

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki, cebuli, imbiru, migdałów i wędzonej papryki.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 słoik sosu Patak’s Tandoori
  • 260 g soczewicy
  • 300 g wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Około 60 g płatków migdałowych
  • Jogurt do podania
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej olej, dodaj soczewicę, podsmaż 2 minuty. Wlej sos Tandoori, wodę, dodaj fasolę i całość gotuj około 15 minut.
  2. W tym czasie na suchej patelni podpraż migdały w płatkach.
  3. Ugotowany dahl podawaj z jogurtem i płatkami migdałowymi na wierzchu.